петък, 24 юни 2011 г.

Ползите от дъвката за Вашите зъби. Какво всъщност преставлява дъвката?

Какво представлява дъвката?
Дъвката в различни форми съществува от древни времене. Гърците са дъвчели соковете от мастиково дърво, а майте – от Саподилово дърво. Индианците от Нова Англия са дъвчели смърчови сокове – навик, който се предава на европейските наследници. Днес продуктът, използван в повечето дъвки е смес от синтетични материали(еластомери, смоли и восъци в различни пропорции). Въпреки това, дъвката е все още популярна.



Каква е ползата от дъвката, напрактика?
Физическият акт на дъвчене увеличава притока на слюнка в устата. Ако се дъвче след хранене, повечето слюнка може да спомогне за неутрализирането и отмиването на киселините, произвеждани по време на разграждането на храната от бактериите в плаката на зъбите Ви. С течение на времето, киселините могат да повредят зъбния емайл. От друга страна – повишеният слюнков поток носи със себе си повече калций и фосфор, които укрепват емайла. Клиничните проучвания са показали, че дъвченето на дъвка без захар в продължение на 20 минути може да помогне за предотвратяването на гниенето на зъбите.

В бъдеще, търсете дъвка, която да съдържа разнообразни терапевтични вещества, осигуряващи допълнителни ползи към тези, които позволяват на дъвката да стимулира механично потока на слюнка. Например, някои дъвки съдържат активни вещества, засилващи способността на дъвката да минерализира зъбите и да намали гниенето, или които позволяват на дъвката да намали зъбната плака и възпалението на венците.

Дъвката може ли да замени миенето на зъбите?
Не, дъвката е допълнение към миенето на зъбите, но не може да бъде заместител на този процес. Препоръчително е да си миете зъбите два пъти дневно.

Как се прави дъвката?

Дъвката обикновено се състои от:
· Основа на дъвката
· Изкуствени подсладители
· Омекотители
· Аромати и оцветители

Самият процес се състои от няколко стъпки:
· Съставките на основата на дъвката се топят заедно
· Добавят се други съставки, докато топлата смес се сгъсти като тесто
· Машина, наречена екстудер, се използва за изглаждането и оформянето на дъвката.
· Създава се крайната форма на дъвката
· Охлажда се до 48 часа в стая с контролирана температура
· Пакетира се

Превод от: American Dental Association (ada.org)

1 коментар:

  1. Дъвката може да помага, но недейте да забравяте, че трябва да се ходи на прегледи при зъболекаря. Аз съм доволен от моя http://plovdivdent.1000firmi.com

    ОтговорИзтриване