петък, 11 юни 2010 г.

Японски студенти по стоматология изобретиха робот

Малко са хората, които обичат да седят на зъболекарски стол. Ето защо японски студенти по стоматология, целящи да направят усмивките на хората по-искрящи, създадоха робот, върху който да се упражняват преди да започнат работа с истински пациенти. 88 студенти от японския университет "Шоуа" положиха изпитите си върху робота-пациент, който е създаден да реагира на действия, които биха причинили болка на всеки човек. "Провалите правят всеки един стоматолог по-добър в работата си. Уменията му се подобряват всеки път, когато сгреши", заяви заместник-директорът на денталната болница към университета "Шоуа". "Ето защо решихме, че този робот е единствения начин студентите да се учат от грешките си без да нараняват пациентите", добави заместник-директорът. Останалият непокътнат след всички изпити робот е висок 157 сантиметра и е изобретен в университетската катедра "Ортодонтология". /Ройтерс /

68 бъдещи стоматолози изучават имплантология

68 студенти от пети курс на Факултета по стоматология във варненския Медицински университет (МУ) започнаха Март месец да изучават зъбопротезна имплантология. Изучаването на атрактивния предмет, който предлага модерно решаване на проблема, се провежда в три модула. Въпреки че протича като свободно избираема дисциплина, обучението на студентите завършва с изпит, а в курса са се включили всички петокурсници. Голяма част от тях се включиха в четвъртия поред симпозиум, посветен на имплантологията, чийто домакин бе морската столица.


Макар да се развива все повече, съвременната имплантология не е широко застъпена в практиката на стоматолозите, заради високата цена на услугата. От нея могат да се ползват около 25% от българите, представители на най-заможната прослойка и на средната класа у нас. Имплантите, които се поставят в устната кухина, са направени от биоинертни материали, които се превръщат в част от тялото и няма риск от отхвърляне, посочиха специалистите.