понеделник, 6 декември 2010 г.

Имате чувствителни зъби?

Сладоледът или глътката горещо кафе е болезнено преживяване за Вас? При миене на зъбите с четка понякога потрепвате? Ако е така, може да имате проблем, наречен "чувствителни зъби".
Каква е причината за чувствителните зъби?
Кухина или фрактура може да доведе до "чувствителни зъби". Също така причината може да бъде в зъбния емайл или в напукан зъб.
Един от слоевете на емайла, най-силното вещество в организма, предпазва короните на здравите зъби. А друг слой, наречен зъбен цимент предпазва корените под венците. Под емайла и цимента е дентин, част от зъба, която е по-плътна от самия емайл или цимент.

Дентинът съдържа микроскопични каналчета (малки кухи тръби). Когато той губи защитното си покритие, каналчетата позволяват топлината и студът, киселата или лепкавата храна да стимулират нервите и клетките във вътрешността на зъба. Това води до свръхчувствителност и дискомфорт. За щастие, дразненето не причинява непоправими щети на пулпата. 
Дентинът може да се разкрие ако венците се отдръпнат. Резултатът може да бъде свръхчувствителност на венците.
Правилната хигиена на устната кухина е ключът към предотвратяването на отдръпване на венците и причиняване на болка заради чувствителни зъби.

Лечение на чувствителни зъби
Чувствителните зъби могат да бъдат лекувани. Вашият стоматолог може да Ви предложи да опитате облекчаваща паста за зъби, която съдържа съединения, помагащи да блокират предаването на усещане от зъбната повърхност до нерва. Облекчаващата паста за зъби обикновено трябва да бъде употребявана няколко пъти, преди чувствителността да намалее.
 
Ако тя не намали дискомфорта, Вашият стоматолог може да Ви предложи лечение на място, в кабинета му. Флуорид гел, който укрепва зъбния емайл и намалява предаването на усещане, може да се нанесе на чувствителните зони на зъбите.

Ако отдръпването на венците причини чувствителност, Вашият стоматолог може да използва вещество, което свързва венците за корена на зъба и така "запечатва"  чувствителните зъби. Това вещество обикновено е изградено от пластичен материал.

В случаите, когато свръхчувствителността е тежка и продължителна и не може да се лекува по друг начин, Вашият стоматолог може да препоръча ендодонтско (кореново) лечение за отстраняване на проблема.


Превод от www.ada.org (American Dental Association)

Няма коментари:

Публикуване на коментар