понеделник, 4 октомври 2010 г.

Грижата за зъбите намалява риска от сърдечни заболявания при жените

Ново проучване, водено от изследовател от университета в Бъркли, Калифорния, може да даде на жените малко допълнителна мотивация да посещават стоматолог по-редовно. Проучването показва, че жените, получаващи стоматологична помощ, намаляват най-малко с една трета риска от сърдечен пристъп, инсулт и други сърдечно-съдови проблеми.



Анализът, който използва данни от почти 7000 души на възраст м/у 44 и 88 г., не намира подобни ползи за мъжете.

Публикувано онлайн в списание "Health Economics", проучването сравнява хора, които са ходили на зъболекар през последните две години с тези, които не са.

"Много изследвания са намерили връзки между стоматологичната помощ и сърдечно-съдови заболявания, но нашето изследване е първото, което показва, че общата стоматологична помощ води до по-малко сърдечни удари, инсулти и други сърдечно-съдови нежелани резултати в причинно-следствена връзка", заяви ръководителят на изследването Тимоти Браун.

В света на здравни и медицински изследвания, причинно-следствената връзка обикновено се определя чрез случайни контролирани проучвания, в които две или повече групи от хора са приблизително еднакви, различаващи се по получаваното лечение или намеса(като ново лекарство, пародонтална процедура или др.). Групата, която не е получила лечение - контролната група - е сравнена с групата, която е. Разликата в резултатите между групите се използва в лечението.

Но случайните контролирани проучвания не винаги са възможни, така че учените понякога се обръщат към статистически подход, наречен метод на инструментални променливи, за да изключат други потенциални фактори, които могат да предоставят различни резултати между двете групи. Използването на инструменталните променливи се среща често сред икономистите при оценките на ефектите на икономическата политика, но е по-малко известно в клинични условия.

"Въпреки че кратките случайни контролирани проучвания на определени видове лечение на зъбите са възможни, ние не можем да работим по такива дългосрочно  проучвания за това дали общата стоматологична помощ намалява сърдечно-съдови заболявания като инфаркт и инсулт", каза Браун, здравен икономист. "Хората, рандомизирани в групата на лечение, ще се възползват от обща стоматологична помощ, а тези, рандомизирани в контролната група няма да получават стоматологични услуги. Много, ако не и повечето от хората в контролната група просто ще отидат сами на стоматолог, унищожавайки експерименталния дизайн и превръщайки резултатите от експеримента в невалидни. Методът на инструменталните променливи ни позволява да  избегнем този проблем. "

Методът помогна на изследователите да изключат личните пристрастия, или възможността, че хората, търсещи стоматологична помощ са различни - може би по-здравословне като цяло - от тези, които не търсят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар