понеделник, 17 май 2010 г.

Лазерен лъч за премахване на кариес?


Много хора не ходят редовно на стоматолог, защото изпитват страх от звука и болката, която зъболекарската машина причинява. Новите технологии могат да ги избавят от мъките. Все повече стоматолози в Европа посягат към лазера като инструмент, защото той лекува кариеси бързо, точно и безболезнено.
Лазерният лъч е по-тънък от косъм, но премахва кариеса без усещане за допир. Пациентите оценяват като предимство на първо място прецизното и относително безболезнено лечение.
Лекарите по дентална медицина потвърждават, че когато работят с лазер, слагат упойка много рядко. Старото поколение стоматолози работят прецизно като часовникари, но все пак се налага да стържат и дълбаят. Целта е да отстранят всяка субстанция от зъба, носител на кариеса. Тези, които работят с лазер, отстраняват развалената част чрез микроексплозии. От инструмента, който изглежда почти като обикновена машинка, излизат 20 до 35 лазерни импулса на секунда.
Любопитното е, че инфрачервеният лазерен лъч може да прави разлика между болна и здрава тъкан. Той загрява точно поразените от кариес места, които са размекнати от бактериите. От здравите, твърди места, лъчът отскача. Енергията му може да се регулира така, че лъчът да "отстрелва" само засегнатата част от зъба и да не поврежда здравия емайл. "Това е първият стоматологичен инструмент, който работи селективно", пояснява проф. Гуткнехт.
Въпреки предимствата в зъболекарското съсловие не всички приемат възторжено новата технология. Най-често се критикува, че тя работи по-бавно.

Какво е Вашето мнение - ще придобие ли популярност сред стоматолозите в София и като цяло в България? Какво предпочитате - по-бързо да си тръгнете от стоматологичния кабинет или процедурата да става по-безболезнено?


Подобни статии: Повече за стоматологичния (денталния) лазер

Няма коментари:

Публикуване на коментар